Vrouw en tekst 'Ik verdien meer gezond eten op mijn bord'

Ik verdien meer ... pesticiden of gezond eten?

Wist je dat pesticiden verkocht worden aan een verlaagd btw-tarief? Waarom geven overheden een korting op gif? We verdienen gezonde voeding! En een veerkrachtige landbouw die al dat lekkers kan produceren.

Luister hier naar het verhaal van bioboerin Lien.

We verdienen een gezonde en veerkrachtige landbouw

We verdienen een landbouwsysteem dat goed is voor de boer en de consument, voor natuur, milieu en klimaat. De chemielobby heeft ongelijk: om gezond voedsel te produceren zijn geen schadelijke pesticiden nodig. Wél een vruchtbare bodem, proper en voldoende water, bestuivers. En ook: een fatsoenlijk inkomen voor de boeren die alles in het werk stellen om onze voedselzekerheid te garanderen, vandaag én morgen.

Hoe maken we dat mogelijk?

Dit kunnen overheden doen

  • Voeding kan pas gezond zijn als die op een gezonde en milieuvriendelijke manier geteeld wordt. Ondersteun daarom landbouwers die alles op alles zetten om de grond, het water en de lucht niet te vervuilen met pesticiden, insectenverdelgers en kunstmeststoffen. Ontlast hen zoveel mogelijk van papierwerk en zorg dat ze kunnen doen waarin ze zo goed zijn: lekker eten produceren met respect voor de omgeving!
  • Zorg dat deze duurzame landbouwers een eerlijk inkomen krijgen én dat jonge duurzame landbouwers vlot toegang hebben tot goed gelegen en betaalbare landbouwgronden.
  • Serveer in onderwijs-, zorg- en overheidsinstellingen zoveel mogelijk lokaal en plantaardig eten, afkomstig van boeren en voedselverwerkers die zorg dragen voor de grond, het water en de lucht. Zo kunnen we een heel groot publiek toegang geven tot gezonde voeding.
  • Stimuleer supermarkten om gezond en lokaal voedsel te verkopen. Geef meer ondersteuning aan korte-keten-initiatieven, waarbij voedsel een zo kort mogelijke weg aflegt van de boer naar het bord. Zo vermijden we kilometers transport. Bovendien staan burgers op die manier nauwer in contact met landbouwers.
  • Ons lichaam heeft eiwitten nodig. We kunnen die halen uit dierlijke of uit plantaardige voeding. Nu wordt op een groot deel van onze landbouwgrond veevoeder gekweekt, dat wordt geconsumeerd door dieren die vervolgens een bron zijn voor vlees of zuivel. De plantaardige eiwitten die we telen, daarentegen, zijn meteen geschikt voor menselijke consumptie. Als we volop inzetten op de teelt van plantaardige eiwitten, kunnen we met onze Vlaamse landbouwgrond genoeg gezond voedsel garanderen voor alle Vlamingen.
  • Ook voedselverspilling speelt een belangrijke rol in voedselzekerheid. Versterk daarom de initiatieven tegen voedselverspilling.
     

Wat kan jij doen? 

Stem met je hoofd: check welke partijen jouw zorgen willen aanpakken

Laat van je horen: wat verdien jij?

Verspreid de affiche & video

#IkVerdienMeer